foto: Els Tan

Tekst: Marijke Visser, loopbaanprofessional LoopbaanCollectief Oost

Het mysterie van LinkedIn…

LinkedIn is een grote digitale verzameling van mensen en hun professie. Er zijn ruim 5 miljoen gebruikers in Nederland  en het aantal groeit nog steeds hard! Het lijkt een grote verzameling  CV’s  en de ervaring leert, dat je vanuit het P&O vakgebied nog veel meer kunt met dit online netwerk dan het vinden van actuele vacatures. Een groot misverstand is dat LinkedIn is gemaakt  voor matching tussen vacature en kandidaat. Nee, LinkedIn is in de kern een zakelijk digitaal netwerk instrument voor professionals.

Toen ik met LinkedIn startte trof ik tot mijn verbazing veel mensen uit mijn vorige werkkringen en we linkten en pakten soms de draad van het verloren contact weer op. Ook leuk om te zien waar de veelbelovende dertigers van toen zijn gebleven en wat er van is geworden, wie actief is op verschillende vakgebieden. Ik volg bijvoorbeeld Loopbaanprofessionals en Fotografie, twee heel verschillende ‘werelden’. En door LinkedIn een beetje bij te houden, door nieuwe contacten te maken, het  profiel  actueel te houden,  een bericht te plaatsen,  iemand te feliciteren, word je zelf heel zichtbaar. Ik had het niet zo door maar een vriend vroeg mij laatst om advies over zijn profiel, want “…jij bent zo goed op de hoogte van LinkedIn….”. Ach, dat lijkt maar zo.  Na een kleine introductie is het gebruik van LinkedIn best eenvoudig en het is zeker te leren. Door lid te zijn van groepen in je vakgebied en eventueel mee te praten in discussies, worden informatie en ervaringen gedeeld. Zo krijg je snel antwoord op je vragen en kun je bijvoorbeeld je eigen bedrijf  of deskundigheid zichtbaar maken.  En …. door te geven kun je ook ontvangen.  Deze digitale omgangsregels zijn gelukkig hetzelfde als in het ‘echte’ leven.

Het mysterie is vooral dat LinkedIn voor je kan werken, zonder dat je er veel voor doet. Heerlijk. LinkedIn heeft mij veel gebracht.

Marijke Visser, Loopbaanprofessional linkedin Nan Palmero LoopbaanCollectief Oost

  • maakt zelf actief gebruik van de netwerkmogelijkheden van LinkedIn
  • leert in cursussen medewerkers of werkzoekenden zichzelf met een goed profiel te presenteren aan de (arbeids)markt
  • leert werkzoekenden slim en optimaal gebruik te maken van LinkedIn om daarmee een (andere) baan te vinden

foto: Nan Palmero