Tekst: Dianne ter Haar, loopbaanprofessional bij LoopbaanCollectief Oost. Foto: Pixabay

 

“Ik zit weer bij het raam en kijk naar buiten. Mensen lopen af en aan om hun dierbaren in het verzorgingshuis waar ik woon te bezoeken. Mensen met een eigen thuis, misschien een partner.
Een gezin, met of zonder werk of school. Hoe verschillend maar toch ook vergelijkbaar kunnen levens verlopen.

Ik denk van achter mijn geraniums over hoe mijn werkzame leven er uit zag en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Als ik er aan terugdenk hoe ik als jongen van 16 jaar in de fabriek ben gaan werken. Ik werkte hier jarenlang en heb me opgewerkt tot chef en later tot directeur van een vestiging. Dat had ik nooit kunnen bedenken van te voren.

Hoeveel moeilijker is het nu? Als ik kijk naar mijn kleinkinderen dan staan zij voor veel meer keuzes dan ikzelf destijds. Zij leven in een wereld waarin legio keuzemogelijkheden zijn en moeten, al dan niet samen met hun ouders, kiezen voor de school waar ze naar toe willen, de beroepsopleiding die ze willen gaan volgen, stageplaatsen, specialisaties etc. En na de opleidingen zijn er weer een heleboel keuzes te maken. Voor hen is het veel complexer dan destijds voor mij. Ik ben een tevreden mens; als ik het opnieuw zou mogen doen dan had ik het weer zo gedaan. Die keuze maken ligt voor mijn kleinkinderen niet voor de hand. Diploma’s zijn zo belangrijk geworden.

Hoe zou de wereld er over 10 jaar uitzien. Zijn er nog meer keuzemogelijkheden? Is de werkende wereld dan nog complexer geworden? Is dat wat je nu kiest over 10 jaar nog relevant? Net als bij mij komen er bij iedereen momenten waarop je keuzes moet of wilt maken. Nagaan wat je echt wilt van binnenuit, enthousiast over wordt. Jezelf leren kennen en er over praten met mensen uit je omgeving kan je vaak brengen waar je wilt zijn. En ook van achteraf minder goed uitgepakte keuzes heb ik veel geleerd. Het is goed zo”.

Wilt u ook dat uw medewerkers of u zelf tevreden terugkijken op loopbaankeuzes en is deskundige hulp zinvol? De loopbaanprofessionals van LoopbaanCollectief Oost helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op!