Tekst en foto: Annemiek van der Velden, loopbaanprofessional LoopbaanCollectief Oost

Hans werkt als fysiotherapeut bij een grote instelling. Hij houdt van zijn vak. En toch zit hij bij mij met een loopbaanvraag. Hij is soms niet meer gemotiveerd merkt hij. Zijn werk met de patiënten vindt hij nog steeds geweldig maar…. de werkdruk, de efficiëntie die een steeds grotere rol gaat spelen,  steeds meer rapportages die hij moet schrijven.

Hans ervaart geen verbinding meer met de organisatie.

 

Gemotiveerde medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn!
De wens van elke organisatie en van elke medewerker zelf. Investeren dus, bijvoorbeeld in

  • vitaliteitsscans
  • stresspreventie
  • een goed loopbaanperspectief

Minstens even belangrijk is om blijvend te investeren in een verbindend verhaal. Wat zijn de belangrijkste waarden van de organisatie, waar staat de organisatie voor? En hoe matcht dat met de waarden van de medewerkers?
In ons werk komen we regelmatig medewerkers tegen zoals Hans, die in een loopbaantraject pas serieus aan de slag gaan met hun drijfveren. Wat vinden medewerkers belangrijk in leven en werk? Soms komen ze er dan achter dat hun waarden niet (meer) matchen met die van de organisatie waar voor ze werken.
Een verhelderend inzicht met verstrekkende gevolgen. Komt daar de stress soms vandaan? Het minder gemotiveerd zijn, de zingevingsvraag? Wat betekent dat voor de medewerker? Wat doe je als organisatie met dergelijke signalen?

En heb je (als je tot de ontdekking komt dat jouw waarden niet (meer) matchen met die van de organisatie) als medewerker dan het lef om te kiezen voor de eigen waarden en op zoek te gaan naar een organisatie die daar wel mee matcht? In deze onzekere tijden een gedurfde stap, maar wat kan het veel “flow” opleveren om te werken in een organisatie die past bij iemands eigen waarden. Dat is de stap ver buiten je comfortzone meer dan waard.

 

En hoe gaat het bij Hans?
Zijn ontdekking dat zijn waarden niet meer matchen, terwijl hij nog wel houdt van zijn vak was een reden om eerst nog eens een gesprek aan te gaan met zijn leidinggevende. De waarden van de organisatie verschillen niet zo veel met die van Hans. Ze worden echter overschaduwd door alle regelzaken en vragen van buitenaf. Hans is samen met zijn leidinggevende gaan onderzoeken hoe ze de waarden van de organisatie een duidelijker plek kunnen geven in het werk van alle dag. Een nieuwe uitdaging waar hij zeker zin in heeft.

 

LoopbaanCollectief Oost ondersteunt organisaties en medewerkers bij het helder formuleren van waarden en missie, en bij de mogelijke vervolgstappen die uit een eventuele mismatch kunnen voortvloeien.