Tekst en foto: Marijke Visser, loopbaanprofessional LoopbaanCollectief Oost

Herken je dat, een loopbaan die alle kanten opgaat?

Ik was jong en had nog geen idee van ‘regie in eigen loopbaan’. Na mijn middelbare school had ik gekozen voor de opleiding voor diëtiste. In Den Haag. Een fijne opleiding en een leuke tijd. In 1983 ging ik solliciteren maar er was helemaal geen werk voor diëtistes… Wat dan te doen? Het gevoel: “er zit niemand op mij te wachten” werd steeds sterker. Ik hing in mijn stoel, benen onder de tafel maar ze kwamen niet in beweging. Ik had geen keus meer, wilde graag werken en geld verdienen dus dan maar een ander baantje: ik werd serveerster in een restaurant. Maar wel HBO opgeleid !

En toch, toen ik een jaar later werd aangenomen als les-assistente op een scholengemeenschap ging ik weer groeien en bloeien. Ik deed ertoe, leerde in korte tijd veel over mezelf, het onderwijs en met mensen omgaan. Ik begeleidde stagiaires, regelde de inkoop voor de lessen huishoudkunde, verving een docent als dat zo uitkwam, leerde strijken en nog veel meer. En werd trots op mezelf.

En toen kwam er weer een kink in de kabel. Mijn functie werd wegbezuinigd. Ik moest op zoek naar ander werk. Maar wat dan? Ik kreeg de tip om met een loopbaanadviseur te gaan praten. Dat hielp.

Deze loopbaanadviseur luisterde goed, stelde me veel vragen, heeft me getest en samen kwamen we tot een volgende stap in mijn loopbaan. Ik ging me laten omscholen en werken als leidinggevende in het bedrijfsleven. Het was een goede stap, de adviseur heeft me met een paar gesprekken enorm op weg geholpen, ik wist veel meer over mezelf, over waar ik goed in ben en welk werk bij me past. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik goed met mensen kan omgaan, kan organiseren en doelgericht werk. Het kwam me allemaal van pas.

Veel later zag ik hoe leuk dat werk eigenlijk is, van loopbaanadviseur en -begeleider. Heerlijk om mensen met stagnaties in hun loopbaan weer verder op weg te helpen. Zodat ze weer zelf de regie hebben, in hun loopbaan. Sinds 2000 werk ik als loopbaanadviseur, met veel plezier.

Herkenbaar? Ook behoefte aan een paar goede gesprekken zodat je weer verder kunt met je loopbaan?
Bel gerust.